Umetnost za decu – Mali izlet u velike snove

Mali izlet u velike snove je kolekcija umetničkih radova za decu u kojoj kroz 6 slika umetnica Bojana Lukić vodi iz avanture u avanturu glavne junake Anju i Vanju.

U kombinaciji kolaža i crteža, svaka slika priča posebnu priču, od prvog utiska krupnog plana do sjajnih, pažljivo izrađenih detalja. Iako su pre svega, namenjeni deci, u Malim izletima u velike snove ćemo uživati svi mi koji nismo zaboravili da maštamo i sanjamo.

O Malim izletima u velike snove, Anji i Vanji i uopšte o umetnosti za decu, razgovarali smo sa umetnicom Bojanom Lukić i evo šta smo saznali.

  • Kako bi u tri reči opisala svoje radove u okviru ove kolekcije? 

Uzbudljivo, veselo i hrabro.

  • Kako si došla na ideju da kreiraš Anju i Vanju?

Inspiraciju za Anju i Vanju sam dobila gledajući  moje sinove dok svakodnvno uživaju u zajdničkim avanturama u svetu mašte. Deci je dovoljno da zažmure i da istog trena jašu kita.

  • Kako si došla na ideju da baviš umetnošću za decu?

Deca imaju drugačiji estetski kriterijum  od nas odraslih, ali su čini mi se otvoreniji za novine i izazove i to je ono što me je pokrenulo da deci posvetim radove. Deca mogu svojom maštom da dopune moju prvobitnu ideju, da je nadograde i da je prisvoje kao svoju, a isto tako mogu velikodušno da je podele sa okolinom.

  • Šta ti je najzanimljivije u tom procesu?

Najzanimljivije mi je kako seckanjem papira u boji, ja zapravo crtam, to je kao neki mali mozaik koji nastaje na pozadini i kada privodim kraju, poslednji delić koga zalepim je zapravo kao zrno soli u tanjiru koje tačno upotpunjuje ukus.

  • Koji je najbolji kompliment koji si čula o svojim radovima za decu?

Najbolji kompliment je zapravo kada deca crtaju svoje radove gledajući moje. To znači da sam uspela da im se dovoljno približim, da mi otvore vrata njihove bašte u kojoj možemo zajedno da uživamo.

  • Koliko je stvaranje za decu drugačije od tvog prethodnog rada u domenu savremene umetnosti?

Zapravo ja stvaranje za decu i stvaranje u domenu savremene umetnosti doživljavam na isti način, samo je razlika ko je sa druge stane da to oslušne. Deca osećaju i vole kad im se obraćamo sa poštovanjem, direktno bez previse ukrasnog papira i vrlo su ozbiljna kritika.

Bojana lukić

BOJANA LUKIĆ

Voli da priča priče, to i čini svojim jednostavim, pročišćenim radovima koji opčinjavaju posmatrača.

Ova umetnica, koja se školovala u Beogradu, Beču i Milanu, i kojoj je Italija nepresušna inspiracija, volela bi da na zidu pored njenih radova stoje Matisivi ili Melotijevi crteži, da živi u šezdesetim i da u nekoj novoj reinkarnaciji bude Lori Anderson. Jednostavni i minimalistički, idealni za rafinirane ljude sigurne u svoj ukus. Bojana Lukić, rođena 1979. u Beogradu.

Diplomirala slikarstvo na Akademiji lepih umetnosti Brera, u Milanu. Učestvovala na brojnim kolektivnim izložbama u Italiji. Osim umetnošću, bavi se ilustracijom i voli da radi sa decom.