O bojama i slaganju

boje

Jedno od mojih najvećih uverenja je da se sve boje slažu. Kad sam bila mlađa, sestra mi je često govorila da sam se obukla kao cirkus ili polucirkus. Bilo je i malo istine u tome.

Kažu mi i da se koordiniram kroz boje. Svaki deo mog dnevnog rasporeda ima svoju boju u kalendaru, koja se menja u zavisnosti od raspoloženja. Naravno da pišem flomasterima u raznim bojama, jer treba uskladiti sve te nijanse u mislima i informacijama koje se beleže u svesku sa veselim koricama. Nije svejedno.
Opet, razumem i umem da uživam i u svedenosti, belinama, širinama sa bojom prisutnom u samo nekoliko tonova. Jer nisu boje uvek vatromet. Boje su prostranost, praznina i mir. Kao kad gledamo iz aviona nebo, neku veliku vodu ili šume bez kraja.
Kada bih birala posao iz snova, definitivno bih bila specijalista za boje, pa bih savetovala koju nijansu kada i u kom slučaju izabrati: od automobila, keramičkih pločica, cipela do lakova za nokte.

Zbunim se uvek malo kad neko krene da mi objašnjava da se neke boje ne slažu. Crna i teget su mi savršena elegancija, a narandžasta i ružičasta čista radost. Dobro je da moda uvek traži nove izvore inspiracije, pa tako promeni i poneko uverenje o bojama i slaganju.

Volim sva ta uklapanja i preklapanja boja i vidim ih svuda: od scena na ulici, preko korica knjige ili sveske, hrane, filmova do garderobe. A najviše volim preokrete, akcente, male vizuelne drame u tim scenama. To su trenuci kada, umesto sklada i slaganja, od koga me hvata blaga dosada, srce poskoči od čiste radosti zbog te prave doze neočekivanog, drugačijeg i nekako taman nesavršenog.

Osećam da svaka boja i nijansa nađe pravi put do nas baš onda kada nam je potrebna. Moj plavi zid u dnevnoj sobi je od prošlog leta zaista moje veliko plavetnilo i inspiracija. Malo boje za zid lako napravi mnogo inspiracije za život.

dimitr za blog o bojama

Rekonstrukcija igre, Aleksandar Dimitrijević

Sloboda izbora je u svakome od nas. Birajte boje i umetnička dela tako da vam prijaju, da vam srce zaigra kad ih vidite i da iz vas izvlače ono najbolje.


Marija Simeunović, arhitekta i hedonista, obožava umetnost i kuvanje.

Kada bi mogla da bira idelano zanimanje, bila bi ekspert za boje. Zapisuje slike o prostoru, koje se pojavljuju sasvim slučajno. Duboko veruje da su enterijeri deo nas i da se menjaju zajedno sa nama.