Kakav vam je prvi utisak kada ulazite u svoj dom? Da li vas stigne odmah umor ili se osetite opuštenije? Kako se osećate ujutru kada se probudite?

Evo nekoliko jednostavnih saveta koji će vam pomoći da vaš prostor uvek bude oaza dobrog raspoloženja.

Raspremite stan… ili možda ne

Da li postoje stvari koje odavno čuvate, a ne koristite niti vas inspirišu? Čuvate li poklone koje ste dobili, a ne sviđaju vam se? Raspremite, raščistite – dozvolite energiji da se pokrene. Ako vam je prostor izuzetno uredan i „pod konac“,  i ako stalno radite na tome, možda bi vam povremeno prijalo malo „nereda“.

Boje

Svuda su oko vas. Neke smiruju, neke evociraju uspomene, a neke jednostavno volite uvek da vidite. Ne ograničavajte svoju ljubav prema bojama, ako se vama dopada nikada ne može biti previše ili premalo boje oko vas. Uvek pratite svoj osećaj i osetićete pravu meru.

Svetlost

Nešto što nam je svima potrebno, bilo da je sunce ili dodatna lampa na pravoj poziciji, koja svetili baš taman toliko da širi toplu atmosferu u prostoru. Koristite svetlost u svoju korist – da naglasite sliku ili dekor koji želite svi da primete ili da istaknete omiljene kutke u svom domu namenjene druženju ili možda rezervisane za odmor i opuštanje.

Poruke

Ostavljajte sebi i svojim ukućanima podržavajuće poruke po stanu:  na ogledalu u kupatilu, na frižideru ili pored kreveta. Napišite sebi poruku vezanu za neki vaš cilj. Ili jednostavno pokažite emocije. Sigurno već znate koliko jedna kratka poruka dragoj osobi može da znači i ulepša dan.

enterijer trpezarije i radovi: Kravica (Branislav Nikolić), Alat (Bojana Lukić), Grozdje (Branislav Nikolić), Kuća (Goran dragaš), Iks oks (Aleksandar Dimitrijević) i Pita od jabuka (Bojana Lukić)

Slike

Birajte one koje vas asociraju na dobre uspomene ili željene planove. Uparite ih ako želite i vi da budete u paru. Opredelite se za više sličnih motiva ili namerno napravite kontrast. Spajajte nespojivo, kombinujte originalna dela i printove, poznate i neafirmisane autore – jedini važan kriterijum je da se vama dopada. Ispoljite sebe i svoje afinitete kroz slike koje birate, jer ćete tako uvek moći iz njih da upijate ono što vam prija.

Umetnost je tu da vas inspiriše, motiviše i intrigira. Na vama je da napravite pravi izbor.

Za sva pitanja i dodatne informacije uvek nas možete nas kontaktirati putem email-a ili telefonom.

Naša e-mail adresa je office@artaporter.rs

Naš kontakt telefon: +381 69 245 63 11

Ako više volite da pogledate radove uživo u možete ih videti u našoj kući umetnosti – Kreativnom studiu STEPENIK.


Svi mi ponekad volimo da se osamimo i budemo sa svojim mislima i željama. Ipak kako nam ljudska i društvena priroda nalaže, ipak se lepše i bolje osećamo u društvu. Umetnost, i ako apstraktna kao pojam, ima energiju i na neki način svoj „život“ koji nama služi kao inspiracija i prizor koji nam budi razmišljanja i emocije.

Ako je posmatramo na ovaj način vrlo nam je lako da razumemo zašto i umetnost voli da bude u paru jer se tako nadopunjuje i priča i umetnički prizor koji posmatramo. Naša štampana umetnost nije izuzetak u ovome i zato smo odabrali da predstavimo nekoliko najpopularnijih parova štampane umetnosti po izboru naših kupaca i ljubitelja umetnosti.

Ovo su radovi koje naši kupci često kupuju zajedno, tj. u paru.

Počećemo od para iz kolekcije Prava Ljubav. I ako ova dva rada nemaju  naizgled dodirnih tačaka, onog trenutka kada ih vidite jedan pored drugog jasno vam je da su par. My Lover’s Coat i Anticipation u paru se nadopunjuju i balansiraju pre svega odabirom boja, dok poruka koju šalju budi istu emociju – ljubav! Najsimpatičnije obrazloženje za ovaj par koje smo čuli je da je jedna za bate, a druga za seke.

Apstraktni pojmovi u umetnosti nisu retka pojava i lako se uparuju i kombinuju međusobno. Korak dalje u ovom pravcu je napravila naša umetnica Ema Fik koja je oslikala apstraktni par koji jednostavno ne mogu jedan bez drugoga.

Stigli smo i do pravog ljubavnog para štampane umetnosti. Zagrljaj i Tango strasti su par koji zaista odiše divnom emocijom, strašću i ljubavlju.

Nakon strastvenog para, selimo se daleko preko okeana da vam predstavimo sledeći par. Da je moć u oku posmatrača dočarao nam je Viktor Šekularac sa radovima New York i Queens.

Evo i jednog nesvakidašnjeg para koji svi prosto obožavaju. The One i ABGD su radovi koliko bliski sa jedne, toliko i potpuno različiti sa druge strane. Ljubav prema ljubavi ili ljubav prema svom gradu, spajaju se kod reči ljubav. Tako i ovaj par deli baš ovu emociju.

Spomenuli smo ljubav prema svom gradu i ovaj sledeći par oslikava upravo to. Zmaj od grada i Blok 62 dele ljubav prema Beogradu!

Poslednji par je za one slobodnog duha i jakog kreativnog naboja. Hrabre i jarke boje, savršena i kompleksni apstraktni pojmovi krase naš sledeći par. Happy-Exile i Leto naše Tanje Koraksić prosto isijavaju osećaj sreće i zadovoljstva.

KOJI JE VAŠ OMILJENI PAR?

Za sva pitanja i dodatne informacije uvek nas možete nas kontaktirati putem email-a ili telefonom.

Naša e-mail adresa je office@artaporter.rs

Naš kontakt telefon: +381 69 245 63 11

Ako više volite da pogledate radove uživo u možete ih videti u našoj kući umetnosti – Kreativnom studiu STEPENIK.


Želite u svom prostoru sliku, grafiku, fotografiju, kolaž koji su u skladu sa vašim stilom i pitate se kako da ih pronađete? Oduvek ste želeli da investirate u ovaj vid dekora, a niste znali odakle da krenete?

Kada je štampana umetnost u pitanju, ono što dobijate je veliki izbor kvalitetnih radova po povoljnoj ceni, ali uvek postoji to „ali“. Veliki izbor tehnika, stilova i dimenzija štampanih radova može dovesti do onog čuvenog pitanja – Kako će to izgledati na mom zidu?

enterijer sa plavim zidom i radovi Tablići (Aleksandar DImitrijević) i Na severu (Tatjana Koraksić)

Tačno je da za određeni prostor, veličinu i boju zida treba voditi računa o dimenzijama i bojama radova koje bi ste želeli da dodate svom prostoru. Same brojke ne znače mnogo, jer su svi ljudi pre svega vizuelne ličnosti i jedino tako mogu da procene da li je to što vide baš i to što su želeli.

Da se ne bi ste i vi našli u ovakvoj dilemi, naše arhitekte i dizajneri su tu vam pruže savet i grafičku adaptaciju potpuno besplatno, kako bi ste mogli bolje i lakše da odaberete radove koje želite jer ćete znati kako će zapravo i izgledati na vašem zidu.

Predloge i savete od nas možete dobiti krajnje jednostavno, u tri koraka:

 • Prosledite nam fotografiju celog zida
 • Pošaljite dimenzije zida i najvećeg komada nameštaja vidljivog na fotografiji
 • Navedite koji vam se radovi ili autori najviše dopadaju

I dobićete nekoliko mogućih kombinacija postavki odabranih radova na vašem zidu.

Za sva pitanja i dodatne informacije uvek nas možete nas kontaktirati putem email-a ili telefonom.

Naša e-mail adresa je office@artaporter.rs

Naš kontakt telefon: +381 69 245 63 11

Ako više volite da pogledate radove uživo u možete ih videti u našoj kući umetnosti – Kreativnom studiu STEPENIK.


U nekom trenutku dođe taj momenat kada bi ste želeli da na neki način osvežite prostor u kom živite. Svakako je prva ideja koja vam padne na pamet krečenje ili kupovina nekog novog komada nameštaja koji bi doneo nešto novo u vaš dom.

Mi želimo da vam malo pomognemo u ovoj dilemi. Za početak, nije uvek neophodno upuštati se u velike i zahtevne projekte koji mogu prilično i da vas koštaju. Pročitajte naših 5 saveta kako možete da uvedete boju i svežinu u svoj dom na malo lakši način.

Ofarbajte stari nameštaj

Upravo tako kako i zvuči, ako imate u svojoj kući ili stanu drveni nameštaj, ofarbajte te drvene komade u neku boju koja vas inspiriše. Farbanje nameštaja je daleko zabavnije od krečenja cele prostorije i prednost je što boju možete menjati kada god osetite potrebu za promenom. Ne zaboravite da koristite boje namenjene drvenim površinama, koje ih ujedno i štite od propadanja. Da li ćete odabrati jarku i upadljivu ili smirujuće neutralnu nijansu, potpuno je na vama i ne možete pogrešiti u izboru.

Nabavite cveće

Nemojte nikada potcenjivati moć cveća kada vam je želja da dodate boje u ambijent. Možete odabrati saksijsko cveće u jarkim bojama ili šarene bukete u vazama koje možete menjati češće. Postavite svoje novo veselo cveće na stočić, komodu ili kuhinju da ostvarite najbolji efekat.

enterijer dnevne sobe i radovi Zaplet (Ema Fik), Poruka dana (Ema Fik) i Alat (Bojana Lukić)
Udobni i šareni jastuci

Kada želite da dodate boju u neki prostor, dekorativni jastuci su idealno i najjednostavije rešenje. Možda i najjeftinije rešenje i pritom lako zamenljivi, možete ih kombinovati i uklapati boje upravo onako kako želite.

Tepisi nisu izašli iz mode

Tepisi u prostorijama daju onaj lični pečat koji je uvek poželjan kod uređenja prostora. Takođe su sjajan način da se prostor istakne uz pomoć neke fantastične boje koja će odisati toplinom i tako dobije svoj jedinstveni izgled. Bez obzira da li ćete se odlučiti za tradicionalnije motive ili moderniju geomertiju, jake kontraste ili par tonova iste boje, tepih će svakako uneti vidljivu promenu u vaš enterijer.

enterijer dnevne sobe i radovi: Losos file (Branislav NIkolić, Dvorište (Katarina Radović), Kuća (Goran Dragaš), Another Belgrade 3 (diSTRUKTURA), Tekstura (Ivana Zupanc), Queens (Vikotor Šekularac)
Nezaobilazni deo svakog doma – Art

Umetnost u dekoru ne mora biti nepristupačna i rezervisana samo za zidove. Odaberite art printove koji vam mame osmeh na lice i postavite ih gde god se vama dopada – zid, polica, kuhinja, kupatilo… izbor je vaš. Art printovi intenzivnih boja mogu učiniti čuda sa svetlim prostorima tako što privlače svačiju pažnju upravo tu, umesto da se pogled gubi u belini zidova.

Ovo su samo neki od mnogobrojnih ideja koje možete probati, a ako vam se krajnji rezultat dopada – uspeli ste! Ostalo je samo da se opustite i uživate u igri boja.

Za sva pitanja i dodatne informacije uvek nas možete nas kontaktirati putem email-a ili telefonom.

Naša e-mail adresa je office@artaporter.rs

Naš kontakt telefon: +381 69 245 63 11


Od malih nogu decu treba da učimo o umetnosti, estetici, o tome kako da posmatraju i osećaju stvari koje ih okružuju. Nije neophodno da dete bude talentovano i da postane veliki umetnik, već da nauči da uživa u onome što je neko stvorio i da ume da prepozna vrednosti umetničkog dela. Posmatrajući umetnička dela deca mogu mnogo toga da nauče i otkriju ne samo o bojama i oblicima već i o prirodi, načinu života i osećanjima.

Umetnost za decu Bojane Lukić odličan je primer kako vizuali prilagođeni deci mogu da razvijaju njihovu maštu, podstiču ih da pričaju priče i zamišljaju buduće situacije u kojima će se naći glavni junaci. „Mali izlet u velike snove“ je kolekcija umetničkih radova za decu u kojoj kroz 6 slika umetnica vodi iz avanture u avanturu glavne junake Anju i Vanju. U kombinaciji kolaža i crteža svaka slika priča posebnu priču, koja se razigrava od prvog pogleda na nju do trenutka kada primetimo sve sjajne poteze i pažljivo izrađene detalje. Iako su, pre svega, namenjeni deci, u „Malim izletima u velike snove“ uživamo svi mi koji nismo zaboravili da maštamo i sanjamo.

Bojana Lukić je diplomirala slikarstvo u Milanu i već godinama, pored umetnosti za decu, ona osmišljava i vodi radionice na kojima razvija kreativnost kod najmlađih. Evo jedne zanimljive vežbe koju predlaže i koju možete lako isprobati sa svojom decom.

Pripremite odštampane reprodukcije slika (nekoliko različitih pejzaža, nekoliko portreta, autoportreta, mrtvih priroda iz oblasti klasične i moderne umetnosti) i zalepite na veći papir. Zatim pustite decu da docrtaju šta misle da je potrebno, da ih oslikaju bojama koje sami izaberu (kolorit ne mora da se uklapa u onaj na reprodukciji). Podstaknite dete da vam priča šta je sve zamislilo, šta se to dešava na njegovom radu. Jedna od veselih avantura koju sam čula od jednog dečaka bila je kada je na temu autoportreta Fride Kalo sa majmunom docrtao lopova koji pokušava da ukrade sliku i skriva se od sigurnosnih kamera.

Vodite decu na izložbe, pokažite im da to nisu dosadna, sterilna mesta. Pokušajte da ih animirate, da ih zainteresujete za sliku, fotografiju, instalaciju, tako što ćete im postavljati pitanja:

 • Da li ti se sviđa to što vidiš?
 • Šta se ovde krije?
 • Kako bi ti ovo obojio?
 • Na koji predmet te podseća?
 • Šta je jutros jela ova devojka sa slike?

Pored stvaranja budućeg estete i posetioca kulturnih ustanova, koji prema umetnosti ima kritički odnos i koji je potkovan znanjem i iskustvom, i samo bavljenje umetnošću kod dece ima mnogobrojne dragocene efekte. Dok stvaraju, deca ispoljavaju i ostvaruju sebe. Tokom kreativnih aktivnosti oni uživaju, potpuno se predaju onome što rade i nemaju cenzure ni blokade kao odrasli.

 

Art terapija se često koristi u radu sa decom, jer im omogućava da se izraze, da iskažu svoja osećanja i ono što ih muči. Kroz kreativne, umetničke aktivnosti deca razvijaju maštu, samostalnost u razmišljanju i inicijativu za istraživanje, uče da gledaju „izvan kutije“. Na taj način poboljšavaju koncetraciju, grafomotoriku, razvijaju empatiju, razumevanje i poštovanje sopstvenih i tuđih emocija.

Da biste deci omogućili da se kreativno izražavaju, potrebno je stvoriti atmosferu u kojoj se osećaju sigurno, prihvaćeno i slobodno da se izraze – bez nadgledanja i kontrole, evaluacije, takmičarskog duha. Ukažite im poštovanje, hvalite ih i nemojte dovršavati kreacije umesto njih.

Takođe je potrebno koristiti različite materijale i načine za kreativno izražavanje (papir, glinu, pesak, vunicu, pirinač…), dati vremena za igru i eksperimentisanje sa materijalima i idejama, koristiti više čula (miris, dodir, pokret…), podsticati decu da sama postavljaju što više pitanja i pronalaze rešenja.

Umetnost je svuda oko nas ako umemo da je vidimo. Naučimo decu umetnosti i omogućimo im da se kreativno izražavaju i budu stvaraoci novog sveta.

 

Za sva pitanja i dodatne informacije uvek nas možete nas kontaktirati putem email-a ili telefonom.

Naša e-mail adresa je office@artaporter.rs

Naš kontakt telefon: +381 69 245 63 11


Kada nam se javila prijateljica Marija sa željom da prijateljima u Los Anđeles ponese na poklon umetnost, bila je to „kapisla“ koja je pokrenula mnoštvo pitanja i ideja. Posle inicijalnog razgovora došli smo do toga da treba da povežemo tradiciju i moderan dizajn, da prikažemo Beograd i njegov poseban šmek tako da kroz nekoliko umetničkih radova kreiramo harmoničnu likovnu celinu.

Prvo smo izabrali sliku „Beograd“ umetnice Nine Manić Jovanović, koja simbol grada, zgradu Skupštine Srbije prikazuje vedro, poput vatrometa. Ćirilična grafika dizajnera Duška Paripovića „ABGD“ je takođe bila očigledan izbor. Nadovezala se kontura grada u „Zmaju od grada“ u mint opciji istog autora i delovalo je da je to to.

Međutim, nedostajao je važan deo slagalice u vidu crteža Hrama Svetog Save, kao još jednog važnog simbola Beograda. Kako bismo dobili jedinstvenu interpretaciju Hrama, zamolili smo umetnicu Bojanu Lukić da uradi specijalno za ovu prilku, crtež tušem Hrama Svetog Save i zatim ga pripremili za štampu u odgovarajućem formatu.

Pored različitih likovnih pristupa, vodili smo računa i o uklapanju dimenzija formata, pa smo se odlučili da „Zmaj od grada – mint“ i crtež Hrama Svetog Save štampamo u dimenziji 40x40cm, koju inače nemamo u našoj standardnoj ponudi.

Finalni rezultat je skladno sklopljena kompozicija 4 međusobno različita, a opet komplementarna rada troje sjajnih umetnika različitih senzibiliteta.

Ukoliko i vi želite za nekoga koga volite da pripremite posebno odabran i kreiran umetnički dar, javite nam se da ga iskreiramo zajedno.

Možete nas kontaktirati putem email-a ili telefonom.

Naša e-mail adresa je office@artaporter.rs

Naš kontakt telefon: +381 69 245 63 11


Sigurno se sećate one čuvene reklame „Kolač u tiganju? Nemoguće!“, naravno da ne sugerišemo na art u tiganju, ali zašto ne u kuhinji ili kupatilu? Ovo je upravo deo teme koju želimo da podelimo sa vama.

Art kao forma, a pre svega kao dekor, ne mora i ne sme biti rezervisan samo za zidove dnevnih soba. Kako je sama estetika dekora proširila svoje okvire kroz kombinacije boja, tekstura i oblika, eto inspiracije za sve nas da učinimo isto sa svojim sagledavanjem uređenja prostora. Naravno da će uvek postojati jedna soba ili određeni prostor koji će biti dominantan spram ostalih, ali to ne znači da ne možemo da i sve te prateće prostore oplemenimo i učinimo zanimljivijim i drugačijim.

Kada bi izmerili na neki način sve kratke periode vremena koje smo proveli u kuhinji, kupatilu ili prolazeći kroz hodnik ili predsoblja, videli bi da u tim prostorima zapravo provodimo jako puno vremena. Svaki od ovih prostora ima svoju funkciju, ali zašto ne bi imali i neku priču ili neobičan detalj. Art u hodniku će svakog prolaznika zadržati koji momenat duže, u kuhinji može odlično da se slaže sa saksijicama svežih začina ili korpom voća, dok će art u kupatilu sigurno pokrenuti neki jako zanimljiv razgovor kada vam neko dođe u posetu i primeti tu neobičnu pojavu.

Hodnik kao mali uzani prostor što spaja dva druga prostora ( zvuči monotono zar ne? ), neka vam bude prava mala galerija različitih formata, tehnika i uspomena i nikada ga više nećete gledati istim očima. Kuhinja kao mesto kuvanja i zabave prosto vapi za bojama i sitnim nezaobilaznim kuhinjskim ukrasima pa joj pružite to, a kupatilo može biti vaša oaza opuštanja gde pored mirišljavih soli i raznovrsnih kupki možete kroz art imati i prozor u  neki drugi svet koji budi u vama nove ideje.

Uvek birajte i dekorišite prema vašem osećaju i ne odustajte dok vam vaše delo ne izmami osmeh na lice. Boje, veličine, stilovi i teme su u vašim rukama da ih kombinujete i dobro se zabavite u procesu.

Ako se odlučite da isprobate neki od ovih predloga za uređenje ali ne znate baš tačno odakle da počnete, početnu ideju ili konsultaciju možete potražiti direktno kod nas i to potpuno besplatno.

Možete nas kontaktirati putem email-a ili telefonom.

Naša e-mail adresa je office@artaporter.rs

Naš kontakt telefon: +381 69 245 63 11


Kako pronaći originalni poklon koji će iznenaditi, obradovati i biti skroz po meri drage osobe? I ne samo to, želite poklon koji će moći da traje, da postane i ostane uspomena na srećni događaj: svadbu, useljenje, rođendan, slavu, unapređenje, godišnjicu…

Izaberite umetnost jer je uvek drugačija, posebna i originalna i zato što može da donese jedinstvenu simboliku i dobru energiju u život i prostor slavljenika. Na našem sajtu ćete pronaći  raznovrstan izbor od preko 60 radova 10 sjajnih domaćih savremenih umetnika u jedinstvenom formatu digitalne štampe.

Evo nekoliko praktičnih saveta koji vam mogu pomoći da napravite pravi izbor umetnosti za poklon:

 • Razmislite o tome koje su teme i motivi oni koje draga osoba najviše voli: od prirode do urbanih prizora, od dramatičnih apstraktnih kontrasta do nežnih scena i poetičnih crteža doma.
 • Koji su to simboli koje delo sadrži koji se možda mogu povezati sa povodom za slavlje?
 • Možete se prepustite bojama da vam pomognu pri odluci – izaberite jednostavno rad na kome dominira njena ili njegova omiljena boja.
 • Pozovite nas da zajedno suzimo izbor.

U slučaju da i dalje imate dileme i niste sasvim sigurni da ćete napraviti dobru odluku, imamo savršeno rešenje u vidu poklon vaučera. Izaberite sumu i jednu od 3 verzije dizajna vaučera, osmislite tekst čestitke i ostalo prepustite nama. Za poručivanje i dogovore, pišite nam na office@artaporter.rs .

Besplatno ćemo upakovati sve primerke štampane umetnosti koje kasnije izabere vaša draga osoba.  Naša profesionalna podrška prilikom izbora će uvek biti na raspolaganju, ako bude bilo dilema ili pitanja.

Pored našeg sajta, štampanu umetnost i poklon vaučere, takođe možete nabaviti i na svim lokacijama na kojima je dostupna Art a porter štampana umetnost.


Iako na našem sajtu, facebook i instagram profilima imamo na stotine fotografija radova, pojedinačnih i postavljenih u različitim enterijerima, reakcija kada neko prvi put ugleda štampanu umetnost je uvek ista: „Radovi izgledaju mnoooogo bolje uživo!“

Želeli smo da pronađemo mesto na kome će ljubitelji umetnosti moći uživo da vide veliki izbor radova iz naših kolekcija Srećni počeci, Prava ljubav i Beogradski koreni, kao i Umetnost za decu i slike Nine Manić Jovanović i tako smo došli do Studija Stepenik, koji je mnogo više od izložbenog prostora.

Stepenik – studio za edukacije i kreativne projekte je osmišljen kao mesto na kome se razmenjuju dobre ideje i znanja, organizuju radionice, treninzi i prezentacije. Prostor je svetao, fleksibilan i moderan, dok Art a porter umetnost na zidovima dodatno inspiriše posetioce.

Studio Stepenik se nalazi na Novom Beogradu u Bulevaru Zorana Đinđića 84 u mirnom i ušuškanom kraju sa pogledom na park unutar bloka.

Do sada smo već organizovali dane posebnih promocija u Stepeniku, koje je obeležila dobra atmosfera i veliki broj zadovoljnih posetilaca koji su pronašli i kupili umetnost po svojoj meri. Planiramo da se u budućnosti još češće srećemo sa vama u Stepeniku na promocijama novih kolekcija, susretima sa umetnicima i dizajnerima i kreativnim radionicama.

Od sada možete zakazati svoj jedinstveni termin u kome ćete moći da vidite veliki izbor Art a porter umetnosti i biti u prilici da dobijete besplatne konsultacije o postavci umetničkih dela u vašem prostoru.

Možete nas kontaktirati putem email-a ili telefonom.

Naša e-mail adresa je office@artaporter.rs

Naš kontakt telefon: +381 69 245 63 11


„Beograd nije u Beogradu, jer Beograd, u stvari i nije grad – on je metafora, način života, ugao gledanja na stvari“, govorio je Momo Kapor. Beograd ume da nas zagrli, prepozna, zabavi, nasmeje… ali i da nas zbuni, nervira, šokira… Složićete se da je sve to deo njegovog šarma i da nam baš kao takav, nedostaje, na kom god se meridijanu planete trenutno nalazili.

Bilo bi zgodno da duh Beograda, Srbije, Balkana,  možete spakovati i poneti sa sobom, kao zaštitnika, kao oslonac, kao energiju za neke tuđe i neprepoznatljive dane, zar ne? Ili ga zaustaviti na trenutak u vremenu, pa sa ponosom objasniti njegovu suštinu onima koji je još ne poznaju? Upravo sa tim ciljem nastala je art kolekcija „BG koreni“, po ideji Duška Paripovića, beogradskog dizajnera  sa trenutnom adresom u Cirihu (Švajcarska), a u saradnji sa Art-a-Porter konceptom, zaslužnim za realizaciju projekta.

Zmaj od grada, Duško Paripović

Duškova inspiracija nije bio isključivo Beograd, već i Srbija i Balkan, a radovi imaju za cilj da kroz jednostavan dizajn artikulišu nove veze između tradicionalne i pop kulture ovih prostora. I baš ta geografska i emocionalna udaljenost umetnika, koja je samo pojačala duhovnu vezu sa njegovim korenima, čini ovu kolekciju posebnom.

Duško Paripović rođen je 1981. godine, diplomirao je Tehnološko-metalurški Fakultet u Beogradu, a doktorirao na Federalnoj politehničkoj školi u Lozani. Pored art-a, bavi se razvojem novih materijala za automobilsku industriju.

Pirotski Tetris, Duško Paripović

Uz svoje radove Duško bi uklopio muziku Discipline Kičme, a svoj umetnički pravac opisuje kao potragu za skrivenim ili neartikulisanim vezama. Omiljeni fiktivni heroj mu je Betmen, jer nema moći, ali čini čuda. Najvećom ekstravagancijom smatra luksuz offline života, bez društvenih mreža i pametnih telefona, a voleo bi da prva asocijacija na njegovo stvaralaštvo bude: „A-ha!“. Kaže da mu je za sreću dovoljna samo jedna stvar – da su ljudi oko njega srećni.

Moj Drugar Metalika, Duško Paripović

BG koreni je kolekcija koja odiše idejom da duh Balkana, Srbije i Beograda, nosite svugde po svetu. Celu kolekciju možete pogledati na sajtu Art-a-Porter , u okviru čijeg je koncepta i realizovana ideja Duška Paripovića.

I sam umetnik kaže da mu je omiljeno putovanje upravo svaki povratak u Beograd. Kroz ovu kolekciju vi se možete vratiti svakoga dana svojim korenima. Možete obojiti svoj prostor bojama grada, radovima koji pričaju priču, pomalo šaljivu, pomalo setnu, u zbiru jedinstvenu, baš onakvu kakvi naši koreni jesu.

Slavuj iz Mrčajevaća, Duško Paripović

A B G D, Duško Paripović

Jer Beograd, nije u Beogradu. On je u svima nama.