200 grama Beograda za poneti – kolekcija BG koreni

„Beograd nije u Beogradu, jer Beograd, u stvari i nije grad – on je metafora, način života, ugao gledanja na stvari“, govorio je Momo Kapor. Beograd ume da nas zagrli, prepozna, zabavi, nasmeje… ali i da nas zbuni, nervira, šokira… Složićete se da je sve to deo njegovog šarma i da nam baš kao takav, nedostaje, na kom god se meridijanu planete trenutno nalazili.

Bilo bi zgodno da duh Beograda, Srbije, Balkana,  možete spakovati i poneti sa sobom, kao zaštitnika, kao oslonac, kao energiju za neke tuđe i neprepoznatljive dane, zar ne? Ili ga zaustaviti na trenutak u vremenu, pa sa ponosom objasniti njegovu suštinu onima koji je još ne poznaju? Upravo sa tim ciljem nastala je art kolekcija „BG koreni“, po ideji Duška Paripovića, beogradskog dizajnera  sa trenutnom adresom u Cirihu (Švajcarska), a u saradnji sa Art-a-Porter konceptom, zaslužnim za realizaciju projekta.

Zmaj od grada, Duško Paripović

Duškova inspiracija nije bio isključivo Beograd, već i Srbija i Balkan, a radovi imaju za cilj da kroz jednostavan dizajn artikulišu nove veze između tradicionalne i pop kulture ovih prostora. I baš ta geografska i emocionalna udaljenost umetnika, koja je samo pojačala duhovnu vezu sa njegovim korenima, čini ovu kolekciju posebnom.

Duško Paripović rođen je 1981. godine, diplomirao je Tehnološko-metalurški Fakultet u Beogradu, a doktorirao na Federalnoj politehničkoj školi u Lozani. Pored art-a, bavi se razvojem novih materijala za automobilsku industriju.

Pirotski Tetris, Duško Paripović

Uz svoje radove Duško bi uklopio muziku Discipline Kičme, a svoj umetnički pravac opisuje kao potragu za skrivenim ili neartikulisanim vezama. Omiljeni fiktivni heroj mu je Betmen, jer nema moći, ali čini čuda. Najvećom ekstravagancijom smatra luksuz offline života, bez društvenih mreža i pametnih telefona, a voleo bi da prva asocijacija na njegovo stvaralaštvo bude: „A-ha!“. Kaže da mu je za sreću dovoljna samo jedna stvar – da su ljudi oko njega srećni.

Moj Drugar Metalika, Duško Paripović

BG koreni je kolekcija koja odiše idejom da duh Balkana, Srbije i Beograda, nosite svugde po svetu. Celu kolekciju možete pogledati na sajtu Art-a-Porter , u okviru čijeg je koncepta i realizovana ideja Duška Paripovića.

I sam umetnik kaže da mu je omiljeno putovanje upravo svaki povratak u Beograd. Kroz ovu kolekciju vi se možete vratiti svakoga dana svojim korenima. Možete obojiti svoj prostor bojama grada, radovima koji pričaju priču, pomalo šaljivu, pomalo setnu, u zbiru jedinstvenu, baš onakvu kakvi naši koreni jesu.

Slavuj iz Mrčajevaća, Duško Paripović

A B G D, Duško Paripović

Jer Beograd, nije u Beogradu. On je u svima nama.

This entry was posted by in Uncategorized and tagged .